Kulki labneh w oliwie: 1,5 szkl. labneh (4 dniowego) po 1 łyżeczce ulubionych przypraw (ja dałam swańską sól, czyli mieszankę soli z ziołami i przyprawami, czarnuszkę, suszony koperek, tymianek, suszone pomidory z czosnkiem) 1,5 szklanki oliwy z oliwek 1 szkl. Do tej pory sery z jogurtu, czy to labneh ziołowy, czy naturalny przygotowywałam na zwykłym sicie wyłożonym gazą, całość stawiałam na misce, aby odciekała z serwatka. Po zrobieniu serowych kulek wystarczy na 24 godziny zalać je oliwą, a potem to można robić z takim serkiem grzanki, dodać do sałatki, podać z makaronem… W przybliżeniu można przyjąć że z 800 g jogurtu otrzymamy ok. 1,5 szklanki sera jogurtowego, odciekło też 300 ml serwatki. Taki zestaw do przygotowywania sera bardzo ułatwia pracę, składa się z plastikowej miski z wieczkiem, cedzaka, 5 sztuk wielorazowego płótna , obręczy do przytrzymania chusty. Ja uwielbiam żytnie kanapki z serkiem i odrobiną oliwy ze słoika, są pyszne ! Pierwszy raz jogurtowy serek zrobiłam w specjalnej formie do sera. Tym razem postanowiłam przygotować kulki serowe z dojrzewającego 96 godzin jogurtu i zalać je oliwą. Do przygotowania sera z jogurtu zawsze wykorzystuję ulubiony jogurt grecki. Przez ten czas do miski będzie odciekać z jogurtu serwatka, można ją zlewać, schłodzić i wypić. Kulki labneh w oliwie z ziołami i przyprawami. Na cedzak z zestawu zakładamy płótno załączone do opakowania, mocujemy obręcz, która ma za zadanie przytrzymywać płótno. Bardzo cżesto robię ser jogurtowy z dodatkiem ziół, lub na słodko do wypieków. Gadżet z serii Della Casa można kupić w sklepie Tescoma. nabieramy porcje serka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy ser w wybranej przyprawie, układamy w szerokim słoiku. Przygotowanie sera z jogurtu, przepis podstawowy.