🙂 Nuggetsy w wiórkach kokosowych ze słodko-ostrym sosem Składniki pierś z kurczaka, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki wiórków kokosowych, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka papryki w proszku, szczypta kuminu, sól, pieprz, Sos: 5 łyżek miodu, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżka octu jabłkowego, Ziemniaczki: 4-5 ziemniaków oliwa z oliwek, oregano. Na blogu pojawiły się już raz w ulepszonej, zdrowszej wersji z kaszą jaglaną, a dziś czas na trochę słodszą wersję z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut. 😉 Jednak nuggetsy nuggetsom nie równe, ponieważ można je zrobić na prawdę na wiele sposobów. Do tego oczywiście sos – na bazie miodu i musztardy oraz ziemniaczki z piekarnika. Każdy kawałek kurczaka zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w mące z wiórkami. 🙂 Nuggetsy w wiórkach kokosowych nie wychodzą takie rumiane jak zwykłe nuggetsy, ale to nie zmienia faktu że są pyszne. Gotowe składniki wykładamy na talerz, z boku podajemy sos oraz ulubioną sałatę. Po około 10 minutach pieczenia ziemniaków do piekarnika wkładamy drugą blachę z nuggetsami. Sposób przygotowania Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.