Zupa jarmużowa dwukolorowa

Zupy
08.11.2017 18:09
Zupa jarmużowa dwukolorowa

Składniki: (4-5 porcji) - 100 g. jarmużu zielonego - 100 g. jarmużu fioletowego - 500 g. obranych ziemniaków - 300 g. obranego korzenia selera - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 duże szczypty gałki muszkatołowej - 2 łyżeczki soli - 100 ml. śmietanki 30% - 4 łyżki oleju - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) - oliwa z oliwek do polania - świeżo mielony pieprz Zupę podawaj skropioną oliwą z oliwek, oprószoną świeżo mielonym pieprzem i (jeśli lubisz) posypaną lekko uprażonymi na patelni ziarnami kolendry. Równocześnie z zieloną gotuj zupę z fioletowego jarmużu. Wsyp pokrojone w kosteczkę seler (150 g.) i ziemniaki (250 g.), dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i 50 ml. Mimo że nie było jeszcze przymrozków, mój jarmuż jadany nawet na surowo nie jest gorzki w smaku. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. Jeśli kupisz jarmuż, możesz go zamrozić na 2 doby, aby stracił goryczkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/11/zupa-jarmuzowa-dwukolorowa.html