.. Składniki: 2,5-3 szklanek mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 3-4 szt. kaki Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół. Ciasto inspirowane popularnym przepisem na Ciasto z połówkami jabłek, które ostatnio bardzo mnie prześladuje 😂 - jadłam go już u mojej mamy oraz kuzynki, a w internecie co krok na niego wpadam 😉 Owoce kaki wzmacniają odporność, poprawiają witalność, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, działają odmładzająco i ujędrniająco na skórę, korzystnie wpływają na układ pokarmowy (zawierają więcej błonnika niż jabłka), a także mają działanie antyrakowe. Niestety o tej porze roku wybór owoców jest bardzo mały, aż tu nagle trafiłam na promocję kaki, które wyszły niewiele drożej niż jabłka. W misce mieszamy 2,5 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Polecam spróbować to ciasto z kaki oraz poeksperymentować z innymi owocami. Ciasto z kaki wyszło równie pyszne co z jabłkami. Jest źródłem witaminy A, C, E oraz błonnika, polifenoli, karotenoidów oraz licznych minerałów, jak: potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń. Jedyna różnica to taka, że jabłka miękną podczas pieczenia, natomiast kaki nadal pozostają jędrne, jednak dla mnie to żadna wada. Postanowiłam zmierzyć się z tematem, ale jabłka chciałam wymienić na inny owoc.