Składniki na około 20 placuszków: - 150 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 jajka kl M (oddzielnie białka i żółtka) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3-4 łyżki miodu - 2 średniej wielkości jabłka - około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych) - kilka kropli esencji waniliowej - cukier puder do posypania placków - olej rzepakowy do smażenia np. Olej Wielkopolski 1. Białka ubijamy na sztywno. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła użyłam miodu oraz dodałam orzechy które bardzo fajnie chrupią podczas jedzenia :) Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron.