Przepis na: Pleśniak z dżemem wiśniowym Składniki: Kruche ciasto: - 350 g mąki (najlepiej do ciast kruchych) - 150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę - 60 g cukru pudru - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 5 żółtek - 1-2 łyżki lodowatej wody - 3 czubate łyżki kakao Beza: - 5 białek - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - gęsty dżem wiśniowy z kawałkami wydrylowanych wiśni Pleśniak z dżemem wiśniowym - przepis krok po kroku Krok Krok Krok Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 45 min w 175 st. C. Ciasto pleśniak z dżemem wiśniowym bardzo ładnie się kroi i świetnie się prezentuje na paterze do wypieków. Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie pleśniak z dżemem. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą.