Wcześniej byłam zakochana w wersji włoskiego pesto z bazylii, ale od czasu, gdy spróbowałam pesto z pietruszki, zdecydowanie wolę pesto z polskiej pietruszki z dodatkiem pistacji. Przepis na presto z pietruszki:(na 3 porcje makaronu) - duża wiązka natki pietruszki (te małe ze sklepu 2 - 3) - 3 ząbki czosnku - 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z limonki - pieprz i sól do smaku - 15 - 20 sztuk pistacji Fakt ten jest niewątpliwie na plus dla pesto z pietruszki, gdyż po zjedzeniu pesto z bazylii smak czosnku długo pozostaje w naszych ustach. Dlatego pomimo dodanego do pesto z pietruszki czosnku po jego zjedzeniu, nie musimy obawiać się kontaktu z innymi osobami, gdyż czosnek czujemy tylko w czasie jedzenia. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto. Zdrowe i bardzo smaczne pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo przygotujemy na obiad. Oprócz walorów zdrowotnych natka pietruszki znajdująca się w pesto, neutralizuje również nieprzyjemny zapach z ust.