dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Pewnie w wielu domach nadal pojawia się co niedzielę na obiad, ale nawet najlepszy, domowy rosół może się przejeść... Nasz polski rosół jest pyszny i kojarzy mi się z niedzielą - w dzieciństwie bywał on u nas co tydzień 😉 Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki: Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.