Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą / 4-6 porcji Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 400 g kukurydzy z puszki 1 ogórek wężowy 1/4 pęczka natki z pietruszki 1 czerwona papryka 3 pomidory rzymskie 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy. Kapusta pekińska z kukurydzą, pomidorem, paprykę i ogórkiem zielonym to całkiem dobry pomysł na śniadanie, doskonały dodatek do dań mięsnych lub propozycja na szybki lunch, który można przygotować w domu. Jako dressing proste połączenie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z solą i pieprzem. Koniecznie spora ilość posiekanej natki z pietruszki, bogactwo witaminy C, która przyda się właśnie teraz, w okresie przeziębień. Ogórka wężowego przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki. Pomidor przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do miski z resztą składników.