Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką 200 g masła Warstwa śliwkowa: 400 g suszonych śliwek 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej, lub pół na pół z mleczną 100 g masła Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około 0,5 szklanki, nie więcej. ** Zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol. Po dłuższym pobycie w lodówce, czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas lepiej kroiło ( i jadło ;) ). Po tym czasie śliwki osączyć na sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Postawić z powrotem na palnik i mieszając energicznie doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( budyń będzie bardzo gęsty ). Połowę ilości mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami tak, aby nie było grudek. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie ruchy przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Ciasto prezentuje się elegancko i jest idealne na wszelkie rodzinne uroczystości czy święta. Jeśli zaliczasz się do fanów śliwki w czekoladzie, to ten wypiek jest dla Ciebie :). Ciasto przelać do formy o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Dużo śliwek, dużo czekolady, a do tego puszysty biszkopt i pyszny krem budyniowo-maślany. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.