Ciasto szampańskie

Ciasto szampańskie

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia :). Na samym spodzie mamy podłużne biszkopty ( można też użyć okrągłych ), na biszkoptach warstwa pokrojonych w kostkę brzoskwiń zalanych galaretką, następnie kakaowe herbatniki z kakaowym kremem pomiędzy nimi, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto przed podaniem musi leżakować przynajmniej całą noc, aby zarówno biszkopty jak i herbatniki zmiękły, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na trzeci dzień, kiedy wszystko się ze sobą porządnie "przegryzie", dlatego warto przygotować je nawet z dwudniowym wyprzedzeniem. Ciasto jest dość lekkie, nie za słodkie, w sam raz na cieplejsze dni :). Polecam :).

 https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2021/05/ciasto-szampanskie.html
Zdjęcie profilowe Opowieści z piekarnika
Opowieści z piekarnika

"Opowieści z piekarnika" to blog poświęcony przepisom na domowe wypieki, w szczególności te słodkie, ale również na wypieki wytrawne oraz pieczywo, a także na desery i inne słodkości, które nie wymagają użycia piekarnika :). Blog ten powstał z mojej wielkiej miłości do pieczenia oraz do fotografii kulinarnej, która już od dłuższego czasu jest moją ogromną pasją i której cały czas się uczę.

Polecane