jabłko - 1 marchewka - rzodkiew biała - główka czosnku - sól - ½ szklanki mąki ryżowej - woda - ¼ szklanki cukru - ½ szklanki imbiru - szczypior - cebula - 5 łyżek płatków chili Kapustę pekińską kroimy na pół i wkładamy na 4 godziny do zimnej i osolonej wody. Wszystkie składniki ścieramy na tarce lub drobno siekamy, a kiedy kleik ryżowy ostygnie mieszamy z warzywami. Kimichi jest uznane za najbardziej zdrową potrawą świata, ale jeśli ktoś nie lubi czosnku to kimichi nie pokocha. Z chili sami sobie regulujcie ostrość, bo każdy z nas ma rożny próg wrażliwości. Nam smakowało już na drugi dzień i widziałam, że sobie wszyscy podjadali kiedy mieli ochotę. Przez dwa dni kimichi może stać na blacie, a potem stawiamy w lodówce. Następnie wyjmujemy kapustę z solanki i kroimy na mniejsze kawałki.