Łącznie: 2 godz. 5 from 1 vote Flaczki z kurczaka Potrzebne składniki 1 kurczak 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 duże cebule 2 łyżki masła ziele angielskie 8 ziarenek 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka magi 1 łyżeczka słodkiej papryki sól (pieprz ziołowy) Zacierki 120 g mąki 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaczki z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. U nas w domu jest tradycją, że po wizycie na cmentarzach 1 listopada wszyscy wracają do domu gdzie czeka wielki gar zupy. Zagotowujemy, szumujemy, dodajemy ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 35-40 min. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle dodając pod koniec smażenia paprykę. Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem, zacierkami i warzywami. Sposób wykonania Kurczaka myjemy, najlepiej podzielić na części i wkładamy do dużego garnka. Z kurczaka oddzielamy mięso bez skóry i kroimy w paseczki wrzucając do wywaru. Zagniatamy dość twarde ciasto i rwiemy kawałki ciasta bezpośrednio na gotująca się zupę.