Chlebek do odrywania z czekoladą

Malgorzata
Desery
02.11.2017 10:01
Chlebek do odrywania z czekoladą

Składniki: 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży instant 5 g soli 1/3 szklanki mleka 60 g masła 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 200 g ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowego 100 g posiekanej czekolady mlecznej 1 żółtko jajka wymieszanego z 2 łyżkami wody Przygotowanie tradycyjne: Do miski miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wsyp 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól. 2 3/4 cups all-purpose flour 1/4 cup sugar 7 g instant yeast 5 g salt 1/3 cup milk 60 g butter 1/4 cup water 1 teaspoon vanilla extarct 2 eggs, at room temperature 200 g od chocolate on nut spread 100 g chopped milk chocolate 1 egg yolk mixed with 2 tsp of water Preparation: In a bowl of stand mixer fitted with the dough hook combine 2 cups of the flour, sugar, yeast, and salt. Rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm, rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Dodaj resztę mąki wymieszaj i jeżeli ciasto wciąż będzie zbyt lepkie, dodawaj po 1-2 łyżki mąki aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po zakończeniu programu przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez minutę aż ciasto przestanie się lepić i stanie się elastyczne. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Podam poniżej przepis na to pyszne ciasto w wersji tradycyjnej i na Tefal Cuisine Companion. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Większość osób, jak tylko mówię im że ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie i takie tam. Heat for 3 minutes with 5 speed and 35 ° C. Next add the flour, sugar, salt, water, vanilla and eggs and launch P2 program. Bake in the preheated to 180 oC for 30-35 mins or until golden on top. Preparation (Tefal Cuisine Companion): Place the milk, butter and yeast in a bowl of tefal Companion bowl fitted with the kneading/crushing blade. Wrzuca się składniki, włącza odpowiedni program i po sygnale wyjmuje się piękne, jednolite i wyrośnięte ciasto drożdżowe. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce. W małym rondelku umieść mleko z masłem i podgrzewaj aż się rozpuści (nie gotuj). Dodaj 1/2 szklanki mąki i miksuj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Tutaj mam dobrą nowinę, w Tefal Cusine Companion ciasto drożdżowe robi się samo, dosłownie!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/chlebek-do-odrywania-z-czekolada-chocolate-pull-apart-bread/