Składniki suche: Składniki mokre: Składniki na masę: Sposób wykonania: - 2 szklanki mąki- 1 łyżeczka sody- pół łyżeczki proszku do pieczenia- pół łyżeczki cynamonu- 1/3 łyżeczki imbiru- szczypta soli- 1 szklanka puree z dyni- 1/2 szklanki oleju- 1/2 szklanki cukru- 1/3 szklanki mleka- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (może być sok z cytryny) - pół czekolady pokruszonej na kawałki- pół kostki masła- opakowanie serka kremowego typu Philadelphia- 5 łyżek cukru pudru- 1 łyżeczka żelatyny- 3 łyżki wrzącej wody1) Masę wlewamy do formy keksówki (28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 - 50 minut6) Ponieważ sezon dyniowy w pełni, na moim stole nie może zabraknąć ciasta z dyni. Proponowana przeze mnie wersja zawiera kawałki czekolady oraz wzbogacona jest o pyszną masę z serka kremowego. Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skórki i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Wsypujemy suche składniki do mokrych, dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki i mieszamy przy użyciu drewnianej szpatuły5) Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy je na pół wzdłuż7)