Sernik kokosowy z ananasem

Anna
Ciasta
31.10.2017 11:21
Sernik kokosowy z ananasem

Masa serowa: - 1 kg mielonego sera białego - 250 g serka mascarpone - 1 szklanka cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 100 - 150 ml mleka - 1 łyżka soku z limonki - 1 łyżka cukru z wanilią - 30 g żelatyny w proszku Galaretka z ananasem: - 1 świeży ananas (może być również w puszce) - 6 łyżek cukru trzcinowego - 1 łyżka soku z limonki - 2 galaretki cytrynowe lub 2 łyżki żelatyny Jadalną część pokroić na drobne kawałeczki, włożyć do rondla z cukrem i sokiem z limonki i gotować na małej mocy palnika, aż ananas będzie miękki i delikatnie zmieni kolor na ciemniejszy. Chcąc jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania ciasta, zamiast świeżego ananasa można użyć ananasa z puszki, jednak ten z puszki nie ma już takiego aromatu i smaku. - Jeśli użyjemy ananasa w puszcze, należy go tylko zagotować razem z sokiem, uzupełnić wrzątkiem do 600 -700 ml i dosłodzić według uznania, a dalej postąpić tak, jak opisałam wyżej. - Po tym czasie sernik polać wystudzoną galaretką z ananasem i ponownie wstawić do lodówki, aby sernik całkowicie zastygł. Galaretka z ananasa: - Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części i wyciąć ze środka twardy rdzeń. - Serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy miksować do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie stopniowo dodawać ser i sok z limonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/10/sernik-kokosowy-z-ananasem.html