Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka (najlepiej roślinne - u mnie migdałowe) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu, ksylitolu lub innego ulubionego słodzika na wierzch: śmietanka kokosowa*, gorzka czekolada Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie wymieszać. Na wierzch można dodać ulubione dodatki, ja zdecydowałam się na śmietankę kokosową, zrobioną z 2 łyżek gęstego mleka kokosowego zmiksowanego z łyżką ksylitolu, a całość posypałam kawałkami gorzkiej czekolady. W jesienno-zimowym okresie ta owsianka na pewno bardzo często będzie gościć w moim menu, zwłaszcza że robi ją się błyskawicznie. Rano wszystko zmiksować do gładkiej i kremowej konsystencji, przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając (w razie gdyby owsianka robiła się zbyt gęsta dolać mleka). przepis na najlepszy posiłek w chłodne poranki - rozgrzewająco pobudzająca owsianka.