Ryba ta ma tak smaczne mięso, że nie potrzebuje skomplikowanych dodatków a zawsze będzie pysznie :) Składniki: 2 oczyszczone dorady kilka ziemniaków kilka ząbków czosnku ulubione zioła (np. prowansalskie, tymianek) mielona słodka papryka cytryna sól, pieprz cytrynowy lub świeżo mielony oliwa - Piekarnik nastawić na 200 stopni C. - Podpieczone ziemniaki wyjąć, przesunąć na boki blaszki, a na środku ułożyć przygotowane dorady, stroną naciętą ku górze. - Czosnek pokroić na plasterki i umieścić go w nacięciach oraz w środku ryby. Wrzucić je do miski, dodać 2 łyżki oliwy, łyżeczkę lubionych suszonych ziół, łyżeczkę mielonej papryki , sól i pieprz. Soczysta dorada pieczona razem z ziemniakami, które można zastąpić innymi warzywami np. marchewką lub batatami. - Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub talary.