Ambasador - kokosowa pychota

Krzysztof
Ciasta
02.10.2014 11:11
Ambasador - kokosowa pychota

Przepis

Ambasador to pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z chrupiącą kokosową bezą na wierzchu. Na pewno wielu z Was o nim słyszało, a nawet miało okazję skosztować. W przygotowaniu bardzo proste, mimo moich z nim zmagań ;). Będzie smakowało zarówno wielbicielom czekolady, jak i fanom kokosa.

Polecam :)

Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 24 x 32cm:

250g niesolonego masła

2 i 1/2 szklanki cukru

3 łyżki kako

6 łyżek wody

6 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Masło, 1/2 szklanki cukru, kakao oraz wodę umieść w rondelku i podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Zagotuj, zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.

Zimną masę przelej do dużej miski. Dodaj do niej 6 rozbełtanych żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.

Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo pozostałe 2 szklanki cukru, aż piana będzie będzie gęsta i lśniąca.

Połowę piany z białek dodaj do ciasta czekoladowego i wymieszaj delikatnie. Do reszty dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Na wierzch wyłóż porcjami bezę z wiórkami kokosowymi.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż beza się zrumieni, a patyczek wbity w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy (może na nim być trochę kokosowej bezy).

Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij delikatnie na kratkę i wystudź.

Smacznego :)