Lasagne z indykiem i szpinakiem

Ewelina
08.10.2014 17:59
Lasagne z indykiem i szpinakiem

Przepis

Lasagne z indykiem i szpinakiem

08

PAŹ

Obraz1Składniki na makaron lasagne:

0,25 kg mąki

4 jajka

Składniki na farsz szpinakowy:

150 g szpinaku

2 ząbki czosnku

100 g mozzarelli

olej

sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

0,5 kg mięsa mielonego z indyka

tymianek, bazylia, oregano

sól, pieprz, brązowy cukier, tabasco

olej

Pozostałe:

ser żółty

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania makaronu (można też użyć gotowego), zagniatamy ciasto z mąki i jajek. Gdy ciasto będzie gotowe tniemy je na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąty ok 10×20 cm najlepiej aby były jak najcieńsze (ja do tego celu użyłam maszynki do makaronu mojej mamy firmy Atlas). Gotujemy makaron w osolonej wodzie pilnując aby się nie posklejał. Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy farsz, smażymy na szpinak z czosnkiem, a następnie blendujemy i dodajemy startą mozzarellę doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy mięso z indyka z cebulką i czosnkiem. Pod koniec dodajemy pomidory oraz świeże zioła i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, następnie farsz szpinakowy, kolejną warstwę makaronu i farsz z mięsa indyka, tak na przemiennie do wyczerpania farszów. Na wierzchu układamy warstwę makaronu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 15 minut w piecyku rozgrzanym do 150 stopni.

Smacznego :)

Powiązane wpisy: