Przepis
Lasagne z indykiem i szpinakiem
08
PAŹ
Obraz1Składniki na makaron lasagne:
0,25 kg mąki
4 jajka
Składniki na farsz szpinakowy:
150 g szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g mozzarelli
olej
sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
tymianek, bazylia, oregano
sól, pieprz, brązowy cukier, tabasco
olej
Pozostałe:
ser żółty
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania makaronu (można też użyć gotowego), zagniatamy ciasto z mąki i jajek. Gdy ciasto będzie gotowe tniemy je na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąty ok 10×20 cm najlepiej aby były jak najcieńsze (ja do tego celu użyłam maszynki do makaronu mojej mamy firmy Atlas). Gotujemy makaron w osolonej wodzie pilnując aby się nie posklejał. Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy farsz, smażymy na szpinak z czosnkiem, a następnie blendujemy i dodajemy startą mozzarellę doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy mięso z indyka z cebulką i czosnkiem. Pod koniec dodajemy pomidory oraz świeże zioła i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, następnie farsz szpinakowy, kolejną warstwę makaronu i farsz z mięsa indyka, tak na przemiennie do wyczerpania farszów. Na wierzchu układamy warstwę makaronu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 15 minut w piecyku rozgrzanym do 150 stopni.
Smacznego :)
Powiązane wpisy: