Orzechowiec

Pati
Ciasta
24.10.2017 12:46
Orzechowiec

Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Orzechy siekamy tak żeby część z nich była drobno posiekana, a część w większych kawałkach. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Ciasto idealne na jesienną niepogodę 😉 Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio. Tak jak obiecałam kilka dni temu wrzucam wpis na ciasto 😉 W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/orzechowiec/