Polecam Ci także przepisy: pierogi ruskie pierogi z mięsem pierogi z soczewicą pierogi z kaszą gryczaną pierogi z szpinakiem i serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami Pierogi z ricottą i parmezanem Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z bobem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Pierogi z kaczką PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA Ilość porcji: farsz na 20-25 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (uwaga w punkcie 1) – 400 g świeżych liści szpinaku – 200 g sera feta – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: UWAGA! Jeśli wolisz grubsze ścianki pierogów to ta ilość będzie odpowiednia ale jeśli lepisz bardziej cieniutkie pierogi, to wystarczy, że zrobisz połowę porcji ciasta do tej ilości farszu lub podwójną ilość farszu. Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu gotuj we wrzątku z odrobiną oleju (1 łyżka oleju do wody). Tak naprawdę, aby zrobić te pierogi najpierw musisz nieco wcześniej przygotować ciasto na pierogi. Możesz zajrzeć na blog po inne przepisy na pierogi. Z typowo polskich potraw pierogi zdecydowanie należą do moich ulubionych. Ciasto pierogowe z dodatkiem masła oraz jajka jest bardzo miękkie i niesamowicie elastyczne. Podawaj od razu, możesz je przechowywać w lodówce i podgrzać później we wrzątku lub podsmażyć na patelni.