Polecam Ci także przepisy: pierogi z mięsem pierogi z soczewicą pierogi z kaszą gryczaną pierogi z szpinakiem i serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami Pierogi z ricottą i parmezanem Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z bobem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Pierogi z kaczką PIEROGI Z DYNIĄ Ilość porcji: farsz na 30-35 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g dyni (waga surowej dyni po obraniu) – 300 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią – 1 łyżka oleju Przygotowanie: Dynię obierz, oczyść z pestek i miękkiego środka. Wiem, że bardzo chwalicie mój przepis na najlepsze ciasto do pierogów, często także sięgacie po przepisy na pierogi ruskie czy pierogi z kaszą gryczaną. Żaroodporne naczynie wysmaruj na dnie olejem, włóż dynię (najlepiej, aby naczynie było szerokie, tak aby dynia w miarę możliwości leżała w 1 maksymalnie 2 warstwach). Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na minimum 10 minut do wystygnięcia. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch (ja zwykle wtedy gotuję je jeszcze 1 minutę od czasu wypłynięcia).