Fondant czekoladowy

Desery
22.10.2017 10:09
Fondant czekoladowy

Składniki 2-4 porcje: – 100g gorzkiej czekolady – 50g masła + trochę do wysmarowania – 2 jajka – 3 łyżki cukru – szczypta soli – cukier puder do posypania – 1 łyżka mąki – do podania: mrożone lub świeże owoce maliny, truskawki, borówki. Przygotowanie: Do pieczenia fondant możemy wykorzystać niskie ramekiny o średnicy 9 cm i wysokości 8 cm (wtedy wyjdą nam 4 ciastka) lub 2 większe o średnicy 10 cm i wysokości 6 cm (wtedy wyjdą nam 2 ciastka). Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej – zdjąć z ognia i odczekać chwilę aby lekko się schłodziło. Fondant czekoladowe, Lava cake czy po prostu ciastko czekoladowe z rozlewającą się płynną czekoladą z dodatkiem malin to przepis na dzisiejszy pyszny deser 🙂 Ciastka nam lekko urosną natomiast będą ścięte po bokach i lekko od nich odejdą ( w środku po przekuciu będzie płynna masa).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/fondant-czekoladowe/