Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 150 g cukru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka białka do posmarowania ciasta - 2 łyżki kaszy manny - 1-2 łyżki śmietany 18 % - kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: - 6 - 7 jabłek (champion, antonówka, szara reneta) - 1 łyżka cukru - kilka kropel esencji waniliowej - cynamon 1. 2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę, a pozostałą część ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki. Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki. Szarlotka Koralowa Taki fajny przepisik kiedyś widziałam na szarlotkę, że w końcu musiałam go wypróbować i co...? Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm: Ciasto: