Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Dominika

Zupy

19.10.2017 19:40

Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Składniki: Ilość: 3 - 4 porcje ok. 150 g ugotowanego kurczaka 2 kolby kukurydzy 3 małe ziemniaki 1 mała marchewka 1/2 cebuli 3 szklanki wywaru 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku ok. 6 łyżek soku wyciśniętego z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej duża szczypta cynamonu 1/4 łyżeczki chili lub do smaku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Do garnka dodać przyprawy, w tym słodką i wędzoną paprykę, chili, cząber, oregano i tymianek oraz kurczaka podzielonego na mniejsze kawałki. Smażyć około 8 minut. 1/3 warzyw z garnka przełożyć do blendera, w którym już wcześniej znalazła się kukurydza. Na sam koniec w ramach eksperymentu dodałam jeszcze sok z cytryny i to był strzał w dziesiątkę! Na dnie średniej wielkości garnka roztopić masło, dodać wcześniej pokrojone warzywa, dodać pieprz i sól. Połowę z ziaren umieścić w misie blendera a resztę odłożyć na bok. Kukurydzę oczyścić z liści, następnie nożem obkroić z ziaren. Do garnka przełożyć zawartość blendera, wcześniej odłożoną kukurydzę, bulion oraz pozostałe mleko. Ale jesień dopiero się zaczęła, zima idzie, a to najlepsze pory roku właśnie na zupy. Jednakże tak sobie myślę, że osoby które nie jedzą mięsa, jeśli je pominą, to również uzyskają smaczną zupę :) Lekko słodkawa za sprawą kukurydzy ale i z ostrą wstawką dzięki chili. Chyba będę musiała wymyślić jeszcze wersję wegetariańską, bazującą na tym przepisie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zupa-z-kurczakiem-i-kukurydza/