Drukuj Pieczone frytki z dyni 2-3 porcje Składniki Pieczone frytki z dyni 1 dynia piżmowa ulubione przyprawy - np. zioła prowansalskie, pieprz, mielona papryka sól 1 łyżka oliwy Przygotowanie Dynię przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami i następnie pokrój na mniejsze plastry (łatwiej usuniesz skórkę). Oczywiście możesz zrobić frytki z dyni smażąc je w głębokim tłuszczu, tak jak się robi frytki z ziemniaków, ale pieczone frytki z dyni są o wiele zdrowsze i mniej czasochłonne. ;) ) Takie pieczone frytki z dyni możesz podać z ulubionym sosem albo z keczupem. Robiłam już chipsy z cukinii i buraka, a teraz przyszła pora na pieczone frytki z dyni. Zatem jeśli szukasz zdrowych przekąsek na imprezę lub przed TV polecam Ci właśnie chipsy lub frytki z warzyw, pieczone oczywiście! Przepis na pieczone frytki z dyni nie jest jakoś mocno skomplikowany. Rozłóż frytki tak aby się nie stykały, piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 25-30 minut. Bardzo lubię frytki lub też chipsy z pieczonych warzyw. 3.5.3228 Baked french fries with pumpkin 1 butternut squash favorite spices – e.g. Provence herbs, pepper, ground paprika salt 1 tablespoon olive oil Cut pumpkin in half, remove the pulp with seeds and then cut into smaller slices. Plastry dyni pokrój na mniejsze kawałki - sześciany, tak jak tradycyjne frytki.