Krem z leśnych grzybów z łazankami

Pati
Zupy
19.10.2017 12:05
Krem z leśnych grzybów z łazankami

Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę, ale i świetnie sprawdza się jako miseczka XD Krem z leśnych grzybów z łazankami Składniki: około 600 g grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone) 1 średni ziemniak 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego około 1 l bulionu (u mnie drobiowy) łyżka masła pieprz sól Łazanki: szklanka mąki + trochę do podsypania około 50 – 60 ml mleka jajko sól Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. W tym roku możemy mówić o prawdziwym wysypie jeśli chodzi o grzyby 😉 W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Kroimy je na małe kwadraciki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/krem-z-lesnych-grzybow-z-lazankami/