Tort cytrynowy z plastrami cytrusów

Małgorzata
Ciasta
08.11.2018 9:44
Tort cytrynowy z plastrami cytrusów

SKŁADNIKI 6 jajek 160 g drobnego cukru 140 g mąki pszennej 70 g maki ziemniaczanej 1000 ml śmietany 36% lemon curd z tego przepisu ⇾ 250 g sera mascarpone 5 łyżek cukru pudru poncz (200 ml herbaty z cytryną i olejkiem rumowym) cienkie plastry limonki, cytryny, grejpfruta i pomarańczy 100 g borówek amerykańskich liście melisy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krem z cytryny pozostawiony na noc w lodówce będzie miał odpowiednią temperaturę i gęstość, kiedy na drugi dzień dodamy go do schłodzonej bitej śmietany i połączymy z mascarpone. Gotowy krem o gęstej kremowej konsystencji umieszczamy na pół godziny w lodówce. Gotowy krem o gęstej kremowej konsystencji umieszczamy na pół godziny w lodówce. W trakcie ubijania dodajemy lemon curd, ser mascarpone i cukier puder. W trakcie ubijania dodajemy lemon curd, ser mascarpone i cukier puder. Tort z ułożonymi plastrami owoców ma bardzo przyjemny, orzeźwiający smak, który zawdzięcza lemon curd dodanemu do śmietany. Plastry cytryny, limonki, pomarańczy i grejpfruta tworzą na jasnym tle kremu barwne wyraziste plamy. Rozcinamy biszkopt na trzy blaty blaty. Rozcinamy biszkopt na trzy blaty blaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut. Miksujemy białka, a kiedy zgęstnieją dodajemy do nich stopniowo drobnego cukru. Miksujemy białka, a kiedy zgęstnieją dodajemy do nich stopniowo drobnego cukru. Krem rozprowadzamy na boku tortu i wyrównujemy. Krem rozprowadzamy na boku tortu i wyrównujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2018/09/tort-cytrynowy-z-plastrami-cytrusow.html