Ciasto (porcja na wiele ciasteczek): - 200 g mąki pszennej, - 1/2 kostki masła 100 g. (zimnego), - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta)/odrobina aromatu migdałowego, - szczypta soli, - ok. 50 g cukru pudru. Nadzienie jabłkowe: (na 2 porcje): - ok. 2-3 jabłka antonówka, - 1/2 szklanki cukru pudru, - 1/2 cytryny (wyciśniętego soku), - 1 jajko (do posmarowania), - 1 łyżka cynamonu (do smaku), - 1 łyżka masła. Jak jesień to tylko jabłka, jak jabłka to szarlotki, jabłeczniki i pod kruszonką <3 Dziś zapraszam na mini szarlotki z lodami waniliowymi <3 Z pozostałego mrożonego ciasta kruchego migdałowego (przepis na ciasto poniżej) zrobiłam szybkie mini szarlotki, podane na ciepło z lodami i bitą śmietaną <3 Składniki: Kokilki do zapiekania wypełniamy jabłkami, kładziemy na nie ciasto (paski układamy w kratkę), smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 20-30 min. do ładnego zarumienienia. Z mrożonego ciasta, które miałam odłamujemy kawałek, wyrabiamy chwilę w dłoni aby nabrało temperatury wałkujemy (nawet bez podsypywania mąką, wystarczy na folii spożywczej lub papierze do pieczenia wałkować), wykrajamy foremką gwiazdki lub paski.