- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
80 gram masła
180 gram mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
Składniki na nadzienie:
500 ml śmietany 36%
100 gram cukru pudru
2 opakowania śmietan FIXU
Dodatkowo:
cukier puder
Przepis
W garnku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy stopniowo, cały czas mieszając wcześniej połączoną ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo pięć jajek, cały czas miksując.
Masę przelewamy do rękawa kuchennego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy nasze ptysie stosując kuliste ruchy. Tak przygotowane ptysie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu ptysie odstawiamy.
W międzyczasie przystępujemy do przygotowania nadzienia.
Za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę śmietanę kremówkę, cukier puder oraz dwa opakowania śmietan fixu.
Po ostudzeniu przekrawamy nasze ptysie i napełniamy je bitą śmietaną.
Pod sam koniec posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Życzymy smacznego.
Ptysie należy przechowywać w lodówce jednak najlepiej smakują na świeżo.