Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 g dyni (ja użyłam prowansalskiej) pół szklanki czerwonej soczewicy 2 spore garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skóry 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki mielonej chili (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu garść uprażonych orzechów ziemnych mały kubek jogurtu naturalnego sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Po tym czasie wlewamy bulion, dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor, soczewicę, całość gotujemy około 5 minut – do miękkości dyni. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy na wolnym ogniu 4 minuty. Dynię kroimy w sporą kostkę, wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię. Przepis jest sprzed tygodnia, kiedy byłam gdzieś w połowie tej cholernej dyni. I tak, w przedpokoju stoi jeszcze jedna, ale nawet jej nie ruszam.