Składniki: 30 g suszonych podgrzybków i/lub borowików 5 dużych ziemniaków 2 marchewki pietruszka seler cebula ząbek czosnku garść natki pietruszki 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie sól, pieprz 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oliwy - Suszone grzyby wsypać do garnka, zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. - W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć. - Dodać ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz wodę, w której się gotowały. - W tym samym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować osobno. - Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać.