;). Biszkopt kakaowy: 165 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek 180 g cukru 50 g kakao 50 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Krem: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej - do smaku ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nasączenie: 2/3 szklanki ponczu - u mnie 100 ml rumu uzupełnione do 2/3 szklanki wodą; może być również odpowiednio: wódka i woda lub nalewka wiśniowa i woda, w wersji bezalkoholowej: taka sama ilość osłodzonej, mocnej herbaty Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. Gdyby ponownie zgęstniała lub zrobiły się grudki, postawić na palnik i podgrzać do odzyskania płynnej konsystencji ( w razie potrzeby powtórzyć czynność z dodaniem śmietany ). To zróżnicowanie dotyczy zarówno przepisów na krem jak i na same blaty czekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Krem z połączenia kwaśnej śmietany i śmietanki kremówki jest naprawdę fajny w smaku, lekko kwaskowy, nie mdły. Po tym czasie, rysując nożem linie na powierzchni ciasta, podzielić je na mniej więcej równe kawałki - u mnie 24 kostki: Ponadto: około 300 g powideł śliwkowych 200 ml śmietanki kremówki do wykonania rozetek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Schłodzić w lodówce. * jeżeli używacie śmietany 30%, to tu polecam usztywnić ją zagęstnikiem do śmietany, tzw. śmietan - fixem Smacznego :) Napęczniałą żelatynę postawić na palnik i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub do szprycy i na każdym kawałku/kostce wycisnąć rozetkę. Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku, postawić na palnik i podgrzać, prawie do wrzenia. Do kwaśnej śmietany z żelatyną dodać ubitą śmietanę kremówkę, wymieszać do połączenia. Tak zahartowaną żelatynę wlewać do śmietany cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Dodatkową śmietanę kremówkę ubić na sztywno * ( można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru ). Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując do połączenia po każdym dodaniu na niskich obrotach miksera. Biszkopt kakaowy upiekłam z dodatkiem masła; taki biszkopt jest mniej puszysty od zwykłego biszkoptu, nie wyrasta też tak bardzo. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, następnie dodać 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszać. Krem: Żelatynę umieścić w garnuszku i zalać niewielką ilością zimnej wody ( około 1/4 szklanki ), do jej pokrycia. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i włożyć do lodówki.