Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek 100 g masła 260 g drobnego cukru 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) * 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Dlatego, kiedy powstał w mojej głowie pomysł na sernik z malinami, których w ogrodzie mam już pod dostatkiem ( jupiii ! ), postanowiłam uczynić go lekko kokosowym, zwłaszcza, że w szafce kuchennej czekała na wykorzystanie puszka mleka kokosowego :). Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Dobrze upieczony sernik powinien być na środku ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem ( warto sprawdzić to po mniej więcej godzinie i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia ). Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc ( dopiero po tym czasie sernik nabierze odpowiedniej konsystencji ). Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco więcej niż połowę ) wysypać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik jest rzeczywiście lekko kokosowy; nie chciałam aby ten smak był przytłaczający, w serniku najlepszy jest bowiem po prostu... Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna w przepisie. Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ), na masie poukładać maliny. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Piec w temperaturze 170° C przez około 75 minut. Wybierzcie mleko kokosowe dobrej jakości, o dużej zawartości tłuszczu, a jeżeli macie dostęp do śmietanki kokosowej to użyjcie takiej śmietanki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.