Waniliowy sernik z jabłkami

Aleksandra
Ciasta
29.11.2018 16:29
Waniliowy sernik z jabłkami

Kruche ciasto: 240 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego 2 żółtka ( białka zachowujemy do masy serowej ) 85 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 4 jajka, żółtka i białka osobno 100 g masła 220 g kwaśnej śmietany 18 % 220 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g ) ziarenka z jednej laski wanilii Ponadto: około 4 - 5 średnich jabłek Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/11/waniliowy-sernik-z-jabkami.html