Jogurtowe ciasto z borówkami

Aleksandra
Ciasta
10.10.2017 13:17
Jogurtowe ciasto z borówkami

Polecam do przetestowania, również z innymi sezonowymi owocami:). Składniki: 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 130 g cukru 16 g cukru wanilinowego 80 g płynnego miodu 480 g jogurtu naturalnego typu greckiego 125 ml ( pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie, a do życia trzeba podchodzić z pokorą więc i ja pokornie zrobiłam użytek z borówek... Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać miód, jogurt, olej i ewentualnie ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko do połączenia. Pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/07/jogurtowe-ciasto-z-borowkami.html