Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody 6-7 łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 200 g dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞ przepis 1 gruszka 250-300 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jej wykonanie nie jest trudne bo wystarczy tylko prawidłowo ubić pianę z białek, ale najważniejsze jest dobrze ją upiec - co jest czasochłonne 😉 Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie brązowy dodajemy wodę i energicznie mieszamy przez około 1 min. U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Wykonanie tortu: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Na ostudzoną bezę wykładamy dżem lub konfiturę gruszkową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm.