Miód jest niezwykle cenny i ważny dla naszego zdrowia.
Jednak warto wiedzieć skąd pochodzi dany miód, ponieważ coraz łatwiej dać się złapać na kupnie „chrzczonego” miodu.
Poniżej podpowiemy jak sprawdzić czy miód nie jest oszukany.
Po pierwsze. Prawdziwy miód po wlaniu do wodo czy herbaty utworzy na dnie mały kopiec i będzie się długo rozpuszczał. Miód z dodatkiem dużej ilości cukru bardzo szybko się rozpuści.
Po drugie. Jeżeli kupujesz miód w litrowym słoiku to taki słoik powinien ważyć 1,4 kg.
Po trzecie. Jeżeli chcesz sprawdzić czy do miodu została dodana melasa to wymieszaj go z wodą w jakimś małym szklanym kieliszku i dodaj do niego 10% roztwór azotanu srebra. Jeżeli wytrąci się biały proszek to znak, że miód zawiera melasę.
Po czwarte. Jeżeli chcesz sprawdzić czy miód zawiera mąkę ziemniaczaną to wystarczy wymieszać miód z wodą i dodać kroplę jodyny. Jeżeli barwa zmieni się na czarną lub niebieską to znak, że w miodzie jest mąka.
Po piąte. Jeżeli chcesz wykluczyć zawartość syropu ziemniaczanego w miodzie to ponownie wymieszaj miód z wodą i dodaj amoniaku. Brunatny osad będzie oznaczał, że miód zawiera syrop ziemniaczany.
Oprócz wyżej wymienionych wskazówek pamiętaj, że każdy prawdziwy miód prędzej czy później ulegnie krystalizacji. Jeżeli w szafce masz miód który ma już wiele miesięcy i jest nadal płynny to możesz mieć wątpliwości co do oryginalności tego miodu.