Soczyste polędwiczki w pieprzu z szałwią i rozmarynem

Pati
Obiad
08.10.2017 13:09
Soczyste polędwiczki w pieprzu z szałwią i rozmarynem

Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem 2 porcje Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2-3 łyżki ziarnistego pieprzu kolorowego kilka listków szałwii gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego/oleju sól Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żarodpornego, polewamy tłuszcze ze smażenia i układamy na niej zioła i czosnek (lub pozostawiamy na patelce, jeśli można ją wkładać do piekarnika). Ja najczęściej podaję polędwiczkę na puree z ziemniaków z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z klasycznych i łatwych przepisów na polędwiczkę wieprzową. Sama bardzo często z niego korzystam i uważam, że jest to jedna z najsmaczniejszych form wykorzystania tego mięsa. Upieczoną polędwiczkę wyciągami z piekarnika, odkrywamy i pozostawiamy na 5-8 minut, żeby odpoczęła. Wrzucamy na nie listki szałwii, rozmaryn i obrane ząbki czosnku (w całości).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/miesa/wieprzowina/poledwiczka-w-pieprzu-z-szalwia-i-rozmarynem/