Składniki: - główka kapusty włoskiej - 2 woreczki kaszy gryczanej - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 1 jajko - sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: - Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. - Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem, lub wodą z dodatkiem liści laurowych, soli i ziela angielskiego, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. - W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. - Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka. Dorzucamy do cebuli pokrojone drobno pieczarki, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny. - Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na bok. - Na dnie garnka układamy umyte wierzchnie liście, które odłożyliśmy na samym początku.