Składniki (blaszka 30/23): ciasto: mąka bezglutenowa 4,5 szklanki+ mąka do podsypywania, cukier 3 łyżki, żółtka 5 szt, mleko 1,5 szklanki, masło 10 dag, drożdże suche 2 łyżeczki, skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka, nadzienie: dżem lub marmolada 1 mały słoik, kruszonka, mąka bezglutenowa 5 dag, cukier 5 dag, masło 5 dag, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Następnie strucle przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka jaj, cukier, drożdże oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz.