Domowe masło - jak je zrobić ?

Agata

Śniadania

08.10.2017 11:26

Domowe masło - jak je zrobić ?

Masło drożeje już od marca, eksperci uważają, że jego cena zacznie się stabilizować na jesieni, czyli tak na prawdę już powinno się tak stać. Polska natomiast wyeksportowała dużo śmietany, w związku z tym w kraju zostało jej o wiele mniej niż zwykle, i dlatego można było wyprodukować mniej masła. W poprzednim roku ze względu na anomalia pogodowe w różnych rejonach świata mocno spadła jego produkcja, wiec automatycznie jego ceny poszły do góry. Z kawałków tłuszczu formujemy jeden kawałek i płuczemy go w misce w zimnej wodzie, aby pozbyć się resztek maślanki. Ale masło nie drożeje tylko z powodu niskiej produkcji, ale także z powodu większego zapotrzebowania na rynku na ten produkt. Ubijamy ją mikserem dokładnie tak samo jak bitą śmietanę, z tym, że robimy to zdecydowanie dłużej, do momentu, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki i powstaną małe żółte grudki. We wrześniu i październiku rusza duża produkcja masła w Nowej Zelandii, więc cenny powinny się ustabilizować, a nawet spaść. Okazuje się, że wiele osób odchodzi od jedzenia margaryny właśnie na rzecz masła. Wtedy przerywamy ubijanie i zawartość miski przekładamy na sitko, które ustawiamy na czystej misce. Przechowujemy w lodówce w pergaminie lub maselnicy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/10/domowe-maslo-jak-zrobic.html