Miód znany jest od setek lat, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale także ze względu na swoje niesamowite właściwości zdrowotne.
Niestety obecnie jago popularność maleje.
Kiedyś za to był najważniejszym produktem w naszej kuchni.
Obecnie najczęściej po miód sięgamy wtedy, gdy dopadnie nas choroba.
Dodajemy go wtedy do herbaty z cytryną lub do wody mineralnej.
Czasami też używamy go przy tworzeniu deserów.
Jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć stosować miód nie tylko w czasie chorób, ale także w naszej codziennej kuchni przygotowując z miodu marynaty, sosy, zupy czy sałatki.
Miód to źródło bardzo cennych składników odżywczych.
Znajdziemy w nim ponad 250 różnych substancji.
To właśnie dlatego miód poprawia nasze samopoczucie, a także działa leczniczo przy przeziębieniach i w przypadku osłabienia organizmu.
Trzeba jednak zaznaczyć, że miód poddany obróbce termicznej może stracić część swoich właściwości.
Oczywiście nie stanie się w pół minuty po dodaniu miodu do ciepłej herbaty, więc bez obaw.
Miód można poddawać delikatnej obróbce termicznej bez obaw, że posiłek zostanie pozbawiony wartości odżywczych.
Prawdziwy miód wytwarzany jest przez pszczoły i powstaje na skutek przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także wydzielin występujących na drzewach.
Rodzajów miodu jest całkiem sporo.
Do miodów nektarowo-kwiatowych zaliczamy: wielokwiatowy, gryczany, cząbrowy, rzepakowy, wrzosowy, lipowy, bławatkowy, akacjowy, koniczynowy, malinowy, mniszkowy, manuka.
Do miodów spadziowych zaliczamy: spadź iglasta, spadź liściasta.
Ten ostatni najczęściej pochodzi z drzew lipy.
Pamiętaj, że każdy rodzaj miodu posiada właściwości lecznicze.
Wszystkie miody wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Miód LIPOWY – polecany jest przy cukrzycy, dodatkowo łagodzi stany zapalne gardła i dróg oddechowych.
Miód WIELOKWIATOWY – polecany jest przy alergiach i nerwicach.
Miód WRZOSOWY – polecany jest przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, dodatkowo dobrze działa na prostatę.
Miód AKACJOWY – polecany jest przy problemach z trawieniem, a także przy schorzeniach układu moczowego.
Miód RZEPAKOWY – polecany jest przy problemach z układem krążenia, a także stosowany jest jako lek niwelujący skutki nadużycia alkoholu.
Miód MANUKA – polecany jest ze względu na najmocniejsze działanie antybakteryjne, przez wielu uważany za najzdrowszy miód. Niestety jest bardzo drogi – sprowadzany jest z Nowej Zelandii.
JAK ROZPOZNAĆ MIÓD NATURALNY?
Niestety, ale nie wszystkie miody, które znajdziemy w sklepach są naturalne.
Dużą część sklepowych półek zajmują miody sztuczne, wyprodukowane z cukru z dodatkiem aromatów, esencji smakowych i barwników.
Oczywiście sztuczny miód nigdy nie dorówna naturalnemu.
Jednak istnieje łatwy sposób na rozpoznanie jakiej jakości jest miód.
Wystarczy nalać do szklanki zimnej wody i wlać jedną łyżeczkę miodu.
Jeżeli miód rozpuści się nierównomiernie, pojawią się smugi w wodzie itp. to mamy pewność, że dany miód jest dobrej jakości.
Miód sztuczny rozpuści się bardzo szybko nie pozostawiając żadnych śladów.
Zawsze warto dokładnie przeczytać etykietę na słoiku.
Powinna znaleźć się tam informacja czy miód jest sztuczny czy naturalny.
Cena też powinna nam dużo powiedzieć.
Miód sztuczny jest o wiele tańszy od tego prawdziwego.
CIEKAWOSTKA
Nie każdy rodzaj miodu który wyprodukowały owady nadaje się do spożycia przez ludzi.
Osy też wytwarzają miód, ale ten jest dla ludzi toksyczny i może przyczynić się do ciężkiego zatrucia organizmu.