Strucla z białym serem i kruszonką

Magdalena
Ciasta
07.10.2017 15:16
Strucla z białym serem i kruszonką

Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru kryształ 4 łyżki masła 1 opakowanie drożdży instant 8 g szczypta soli Na masę serową: 1 1/2 opakowania sera półtłustego 250 g (, czyli 375 g sera) 7 łyżeczek cukru kryształ 1 opakowanie cukru waniliowego 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady* 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania po wierzchu: 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Następnie składamy ciasto (jednym bokiem przykrywamy część, na której znajduje się nadzienie, następnie składamy jeszcze raz, boki składamy pod spód). Dziś zapraszam Was na pyszną strucle z białym serem i kruszonką, dodatkowo wzbogaconą nutą słodkiej czekolady. Każdą z nich rozwałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt wykładamy połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Z podanych składników wyjdą Wam dwie mniejsze strucle (tak jak na zdjęciach). Odstawiamy w misce przykryte ściereczką na około 45 minut (do podwojenia objętości). Wkładamy strucle do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe, ale nie gorące). Składniki: (na 2 strucle) Czekoladę mleczną i białą ścieramy (osobno!) na tarce o małych oczkach. Dzielimy je na dwie równe części. Masę serową dzielimy na dwie części. Mój mąż bardzo lubi drożdżowe wypieki, ja za to wprost przepadam za słodkościami z białym serem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/strucla-z-bialym-serem-i-kruszonka/