Składniki: - 3 kg cukinii - 0,5 kg cebuli - 0,5 kg marchwi - 1 kg czerwonej papryki - 6 łyżek soli - olej (po łyżce na słoik) Zalewa: - 1 szklanka octu - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 0,5 łyżeczki papryki ostrej - 3 łyżeczki gorczycy - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego - kilka listków laurowych ( po kawałku na słoik) Cukinię umyć i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Cebulę obrać i pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny. W tym czasie marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielkie paseczki. Do każdego słoika wrzucić po kawałku listka laurowego i nakładać sałatkę razem z zalewą, a na wierzch sałatki wlać po łyżce oleju. Posypać 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.