- Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut. Bułeczki z pesto Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii orzeszki piniowe Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. - Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto.