500 g soczewicy czerwonej 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 300 g boczku 3 marchewki 4 ziemniaki 1 pietruszka 1 słoik pomidorów 50 g koncentratu pomidorowego 1/3 selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny, sól do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 3 l wody natka pietruszki Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Po 20 minutach od momentu zagotowania, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę możemy podawać albo zmiksowaną, w postaci kremu (wówczas możemy użyć o 0,5 l mniej wody, żeby krem był gęstszy), albo jako zwykłą zupę. Zupa z soczewicy czerwonej to świetny pomysł na rozgrzewające danie, bogate w białko i witaminę C. Jak już wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i podsmażamy dalej, aż cebulka się zeszkli. Po kolejnych ok. 10 minutach dorzucamy soczewicę oraz podsmażony boczek z cebulką.