Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Opieńki marynowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 40 min. Opieńki marynowane Potrzebne składniki 1 kg grzybów - opieńki 500 ml wody 100 ml octu 10% 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 listki laurowe Sposób wykonania Grzyby myjemy i oczyszczamy. I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswajalną formą ich spożywania jest ich marynowanie. Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki. Opieńki nie wszyscy zbierają i nie wszyscy wiedzą jak zbierać, chyba głównie przez ogólnie przyjętą obawę przed grzybami blaszkowatymi. Jednak jest niezwykle smaczny i ma super fakturę, idealnie pasującą pod marynowanie, no i co najważniejsze - jadalny.