Przepis
Składniki
50 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka, szynka)
1 cebula
2 łyżki smalcu
łyżka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii i oregano
ząbek czosnku
1 szklanka rosołu z kostki
4 łyżki gęstej śmietany
30 dag brokułów (podzielić na różyczki)
50- 60 dag przecieru pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
Gulasz węgierski na niedzielny obiad
Etapy przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać,
zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, podlać rosołem, wsypać
paprykę, majeranek, bazylię, oregano i dusić na małym ogniu pod
przykryciem około 30 minut.Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.
Czerwoną fasolę odcedzić. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i
wraz z czosnkiem, czerwoną fasolę, brokułem dodać do mięsa. Przykryć
i dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać natkę
pietruszki.
Podawać z ryżem