Gulasz węgierski - PRZEPIS

Ewelina
04.04.2014 20:51
Gulasz węgierski - PRZEPIS

Przepis

Składniki

50 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka, szynka)

1 cebula

2 łyżki smalcu

łyżka ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki bazylii i oregano

ząbek czosnku

1 szklanka rosołu z kostki

4 łyżki gęstej śmietany

30 dag brokułów (podzielić na różyczki)

50- 60 dag przecieru pomidorowego

puszka czerwonej fasoli

1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

Gulasz węgierski na niedzielny obiad

Etapy przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać,

zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, podlać rosołem, wsypać

paprykę, majeranek, bazylię, oregano i dusić na małym ogniu pod

przykryciem około 30 minut.Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.

Czerwoną fasolę odcedzić. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i

wraz z czosnkiem, czerwoną fasolę, brokułem dodać do mięsa. Przykryć

i dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać natkę

pietruszki.

Podawać z ryżem